Tıbbiye' tıp fakültesi karşılığında kullanılsa da, 'tıbbiyeli' sözcüÄŸü Türk Devrim Tarihi'nden bir terimdir; tıp fakültesi öÄŸrencisi olmanın dışında derin, özgün bir anlam taşır. Tıbbiyelilik bir ruh, bir bilinç ve bir terbiyedir; cehalete, taassuba, geriliÄŸe, ezilmiÅŸliÄŸe ve istibdata karşı bir direniÅŸtir, savaşımdır; "hürriyet"i aramadır. 14 Mart çaÄŸdaÅŸ tıp öÄŸretiminin baÅŸlayış günü olarak bilinse de, Tıbbiyeyi iÅŸgal eden ingilizleri protesto etmek için, iÅŸgalden 40 gün sonra anımsanmış kutlama günüdür. (Jöntürklerden Sontürklere Tıbbiyeli - Tahir HatipoÄŸlu)
"Tıbbiyelilik", 1850'li yıllarda eÄŸitim dilinin türkçe olması için örgütlenen, 1915 yılında Mekteb-i Tıbbiyeyi Åžahane'ye kaydolan 1. sınıf öÄŸrencilerinin tamamını Çanakkale’de ÅŸehit düÅŸtüÄŸü için 1921 yılında mezun veremeyen ve bugün hala insanların yaralarının yanı sıra ruhlarına da dokunabilen bir adanmışlıktır.
Sorumluklarının yanında haklarının da farkında olan ve bu uÄŸurda mesleki onurunu koruyan tüm "tıbbiyeli"lerin Tıp Bayramlarını kutlarız...
KOCAELİ AİLE HEKİMLERİ DERNEĞİ