Haberler / 12.07.2023 KOCAELİ AİLE HEKİMLERİ DERNEĞİ BASIN AÇIKLAMASI
12.07.2023 KOCAELİ AİLE HEKİMLERİ DERNEĞİ BASIN AÇIKLAMASI

12.07.2023 KOCAELİ AİLE HEKİMLERİ DERNEĞİ BASIN AÇIKLAMASI

HABER TARÄ°HÄ°: 12 Temmuz 2023
2391 KiÅŸi okudu

DeÄŸerli MeslektaÅŸlarım, deÄŸerli saÄŸlık çalışanları, deÄŸerli sivil toplum örgütleri ve deÄŸerli basın mensupları ;
 
Aile HekimliÄŸi uygulaması 2005 yılında yürürlüÄŸe girmiÅŸ ve çok baÅŸarılı bir baÅŸlangıç yapmıştır.
Bugün büyük bir özveri ve aÅŸkla çalışmakta olan tüm aile hekimi arkadaÅŸlarım o günden bugüne aktif olarak hiç durmaksızın görevlerini layıkıyla yerine getirmiÅŸlerdir.
2005 yılında baÅŸlayan uygulama 2010 yılında kademeli geçiÅŸini tamamlamış ve hali hazırda ülkemizde aile hekimliÄŸi birim sayısı bugün 25 binlere ulaÅŸmıştır.
Aile Hekimliği Uygulaması ile ;
- Aşılama oranları artmıştır
- Anne ölümleri azalmıştır
- Bebek ölümleri azalmıştır
- Koruyucu sağlık hizmetleri artmıştır
- Bu sistemle vatandaÅŸlarımızın memnuniyeti kazanılmış ve kamu saÄŸlık sektöründe memnuniyet oranı en yüksek alan olmuÅŸtur.
Ancak, Zamanla Aile HekimliÄŸi uygulaması bir tükenmiÅŸliÄŸe doÄŸru yol almaya baÅŸlamıştır ve bu günlerde bu tükenmiÅŸliÄŸi derinden yaÅŸamaktadır.
Bunun 3 ana sebebi vardır.
- Åžiddet
- Aşırı iÅŸ yükü ve
- Hak Kaybı
Bugün tüm Türkiye’de saÄŸlık stk’ları olarak basın açıklaması yapmaktayız.
Bizler aile saÄŸlığı merkezinde görev yapan aile hekimleri, aile saÄŸlığı çalışanı Ebe, HemÅŸire, Tıbbi sekreter, ATT ve ASM personelleriyiz.

Aile saÄŸlığı merkezlerinin 25 üzeri kalem halinde sabit gideri bulunmaktadır.  ASM ihtiyaçları  için verilen cari gider ödeneÄŸi, enflasyon rakamlarının maalesef çok gerisinde kalmıştır.

Haklarındaki erimeye paralel olarak aile hekimi, ebe, hemÅŸire hastanelerdeki asli kadrosuna veya özel sektörde çeÅŸitli alanlara yönelmiÅŸ, azalan cari gider ödemesine baÄŸlı olarak da bir çok ASM; kiralarını, elektrik faturasını, yanında çalıştırdığı personelin maaşını ödeyemez duruma gelmiÅŸtir. Maalesef bu sebeple  personel çıkarma haberlerini ülkenin dört yanındaki arkadaÅŸlarımızdan almaya baÅŸladık. Standart saÄŸlık hizmeti verilecek tıbbi ve hijyen malzemesini  bile almakta zorlanan bir konumda, halkımızın hak ettiÄŸi kaliteli ve nitelikli saÄŸlık hizmetlerine ulaşımları da aynı ÅŸekilde zorlaÅŸmaktadır.
Son 5 yıl içerisinde; Resmi TÜFE artışı %331, asgari ücret artışı %611, Kira artışı %400 olmuÅŸken ASM giderleri için yapılan artış sadece %330 olmuÅŸtur. Aradaki fark artık hekimlerin kendi hak ediÅŸlerinden saÄŸlanır noktaya gelmiÅŸtir.
5 Temmuz 2023 tarihinde hükümetimizce açıklanan %17.55 zam oranı ve 8077 TL ek ödeme, aile hekimliÄŸi çalışanlarının hak ediÅŸlerine ve hizmetin yürütülmesi için gerekli ASM gider ödeneÄŸine oransal artışı tam bir hayal kırıklığı olmuÅŸtur. Aile hekimleri ve ASÇ’lerin sözleÅŸme ve ödeme yönetmeliÄŸinde yapılacak düzenlemelerle hak ediÅŸ ve gider ödeneklerinde iyileÅŸtirme yapılmadığı takdirde sistemden çıkışların artacağını ve sistemin tamamen tıkanacağı bir gerçektir.
Ä°VEDÄ° OLARAK; 05.07.2023 tarihinde açıklanan 8077 TL ek ödeme tavan ücrete yansıtılmalı ve emekliliÄŸe etkisi olacak ÅŸekilde yeniden düzenlenmelidir.
Ayrıca;  Aile HekimliÄŸi SözleÅŸme ve Ödeme YönetmeliÄŸinde yer alan hem aile hekimleri hem de ASÇ’lerin ilk 1000 puana kadar olan temel hakediÅŸ katsayısı acil olarak % 100 arttırılmalı, eÅŸdeÄŸer meslek gruplarının temel ücretlerinin altında bir hak ediÅŸ alınması önlenmeli, aile hekimleri ve aile saÄŸlığı çalışanlarının 1000 puan üzeri hak ediÅŸ kalemi katsayısı mevcut açıklanan memur zamdan bağımsız olarak %50 arttırılmalı, ASM gider ödeneÄŸi oranları tüm ASM sınıflarında yapılacak deÄŸiÅŸiklikle %50 olarak acil bir ÅŸekilde arttırılmalı, Sosyo-ekonomik geliÅŸmiÅŸlik düzey ödemesinde; bölge oranları, deprem bölgesi öncelikli olarak güncellenmeli ve çarpan katsayısı %100 arttırılmalıdır. Destek ve teÅŸvik ödemesi; ulaşılabilir bilimsel, gerçekçi oran ve kriterler ile yeniden düzenlenmeli, tüm aile hekimliÄŸi çalışanların alabilmesi saÄŸlanmalıdır. Destek ve TeÅŸvik ödemesinde Aile saÄŸlığı çalışanları için belirlenen tavan ücret oranı %3’den %21’e çıkarılmalı, ASÇ’ler için belirlenen hak ediÅŸ ücreti üst limiti tavan ücretin 1.5 katı uygulaması 3 kata çıkartılarak hak ediÅŸ üst limiti sınırlaması geniÅŸletilmeli, Aile hekimleri ve ASÇ’lerden alınan vergi yüzdelik dilimi sabit olmalı ve bu oran en fazla %20’yi geçmemelidir.
 
 
Kocaeli Aile HekimliÄŸi DerneÄŸi
Yönetim kurulu baÅŸkanı
FUNDA ATMACA



ÜYE GİRİŞİ



Google Analytics Kodunu buraya koyun